A propolisz jótékony hatásairól

A többszáz értékes összetevővel rendelkező propolisz nem csupán a méhkaptár mindennapjaiban bír nagy jelentőséggel, de hatékony segítséget nyújthat az emberi szervezet egészségének támogatásában is. Írásunkban bemutatjuk a propolisz legfontosabb összetevőit és egészségvédő hatásait.

Immunerősítő hatóanyagokban gazdag propolisz

Propolisz termékek

A propolisz szerepe a természetben

A propolisz egy sárgás-narancsos színű, ragacsos anyag, melyet a méhek készítenekméhviasz és nyál kombinációjából. Több száz összetevő alkotja, többek között viaszok, enzimek, aminosavak és virágpor is megtalálható értékes komponensei között. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően hozzájárul a kaptár sterilitásának megőrzéséhez, állaga révén pedig kiválóan megfelel a kaptár falain kialakuló rések befoltozására.

Legfontosabb összetevői a gyanta, a méhviasz, az esszenciális olajok és a virágpor. A propolisz kisebb  mennyiségben számos egyéb természetes összetevőt tartalmaz, például flavonoid antioxidánsokat, vitaminokat (B-, C-, E-vitaminok) és ásványi anyagokat (magnézium, kalcium, kálium, nátrium, réz, cink, mangán, vas), rezveratrolt és enzimeket.

Az értékes hatóanyagokat tartalmazó anyag azonban nem csupán az állatvilág számára szolgál hasznos tápanyagforrásként: az emberi szervezet egészségének megőrzését is hatékonyan támogathatja.

A propolisz jótékony hatásai

Az antioxidáns összetevőkben gazdag propolisz intenzív immunerősítő hatással rendelkezik. Az antioxidánsok csökkentik a szabadgyökök által termelt oxidatív stresszt, ezáltal fokozva az immunerősséget. Az antioxidánsok ezen kívül hozzájárulnak szervezetünk védelméhez a gyulladásokkal szemben - csökkentik szervezetünkben a gyulladást okozó citokinok és a ciklooxigenáz enzim jelenlétét, továbbá gátolják a nitrogén-monoxid szintézisét.

A flavonoid antioxidánsok természetes baktérium-, parazita- és vírusölő hatással bírnak, ezen felül elősegítik a vérkeringés normál működését és az epekiválasztást. A propolisz baktériumölő hatását nagy mértékben erősíti továbbá ferulsav-tartalma is.

 

Propoliszos termékek széles választékban

Interherb NAPI1 PropoliszExtraktum 250 mg 30db

Interherb NAPI1 Propolisz Extraktum 250 mg 30db

A propolisz egy természetes, növényi eredetű anyag. A pollengyűjtő méhek növények, fák és rügyek mézgás felületéről gyűjtik be.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

Manuka MGO™ 400+ mézescukorka propolisszal 65g

Manuka MGO™ 400+ mézes cukorka propolisszal 65g

A Manuka MGO™ 400+ mézes cukorka propolisszal tökéletesen ötvözi a Manuka méz nyugtató erejét és a propolisz jótékony hatásait. A doboz 15 darab egyénileg csomagolt cukorkát tartalmaz.

Ár: 4150 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!